U bevindt zich hier:

Over Tai Chi

Wat is Tai Chi?

In Nederland wordt Tai Chi steeds meer populair. Je kunt het regelmatig op televisie zien, zelfs in in TV-series als Star Trek en in commercials wordt Tai Chi beoefend. Toch is Tai Chi nog steeds omgeven door een mysterieus waasje. Ik hoop dat dit artikel veel duidelijk zal maken en velen zal overhalen om deze bijzondere manier van bewegen te gaan beoefenen.

Tai Chi Chuan is een Chinese bewegingsleer waarbij je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen je lichaam ontwikkelt naar een hoger niveau van gezondheid.

Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Je bouwt je lichaam op naar een staat van innerlijke gezondheid en vele lichamelijke ongemakken zullen verdwijnen. Je zult bijvoorbeeld minder last hebben van stress-gerelateerde klachten zoals spanningen, hoofdpijn en maagklachten. Oude meesters noemden Tai Chi ook wel de methode voor een gezond, lang en gelukkig leven.

Tai Chi Chuan is een vechtkunst van de hoogste graad, de letterlijke vertaling is „het meest verheven boksen“. Omdat je in Tai Chi Chuan met energie werkt in plaats van spierkracht, ben je vele malen sneller en krachtiger dan iemand die louter spieren gebruikt. Chuan heeft de betekenis „boksen“. In Tai Chi leer je jezelf verdedigen. Echter begint de interne zelfverdediging bij jezelf te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf; stress, het weer, ziekten, enz. Pas veel later leer je met Tai Chi jezelf tegen een ander persoon te verdedigen.

Tai Chi is meditatief, maar verre van zweverig. Het tegendeel is waar. Tai Chi is voortgekomen uit een 8.000 jaar oude taoïstische leer die zich door de eeuwen heen bewezen heeft. Wil je met beide benen stevig op de grond staan en tegelijk lichtvoetig in de wereld kunnen bewegen, is Tai Chi de beste oefening.

De geschiedenis van Tai Chi

Het ontstaan van Tai Chi Chuan kan niemand werkelijk achterhalen. Niet verwonderlijk, omdat in het oude China het van levensbelang was om de familiegeheimen zorgvuldig te bewaren.
De meest populaire legende is die van Chan San Feng. Deze taoïstische priester van de Yuan dynastie (1279-1368) zou meer dan 200 jaar oud geworden zijn en Tai Chi Chuan in een droom geleerd hebben. Zijn verjaardag op 9 april wordt nog elk jaar gevierd met demonstraties en feesten op de laatste zaterdag van april, op Wereld Tai Chi Dag.

In de eerste officiële documenten over Tai Chi Chuan staat beschreven dat Chen Wang Ting, een legerofficier uit de provincie Honan, in 1644 begon met Tai Chi Chuan te doceren in zijn geboorteplaats. Chen’s Tai Chi Chuan is de oudste stijl die in de moderne tijd beoefend wordt. Generaties lang was Tai Chi Chuan een goed bewaard geheim binnen de Chen familie.

Yang Lu Chan (1799-1872) was een tengere man die zeer bedreven was in vechtkunsten. Toen hij verhalen hoorde over Tai Chi Chuan van de Chen familie wilde hij dit ook leren. Hij werd echter afgewezen omdat hij niet tot de familie behoorde. Als boerenknecht bleef hij werken bij de Chen familie en keek stiekem af wanneer zij Tai Chi Chuan beoefenden. Zijn ontwikkeling ging zo voorspoedig dat hij op een dag een van de beste Chen leerlingen versloeg. Vanaf dat moment mocht hij de geheimen van de Chen stijl gaan leren. Later vertrok Yang Lu Chan naar Peking om aan het keizerlijke hof te onderwijzen. Zijn kleinzoon Yang Cheng Fu (†1935) is de meest bekende Tai Chi meester van de laatste tijd. De Yang familie ontwikkelde zijn eigen vorm; de Yang stijl.

Meester San Gee Tam is de oprichter van de Golden Flower Tai Chi Association. Hij is een student van de directe lijn van de Yang familie. Zijn meesters zijn meester Chu King Hung en meester Dong Zeng Chen. Met zijn enorme kennis van Tai Chi en energiewerk ontwikkelde meester San Gee Tam een systeem dat eenvoudig aan te leren is en tegelijkertijd alle basisprincipes van Tai Chi in zich heeft. De belangrijkste aandachtspunten van het Golden Flower systeem zijn: ontspanning, gronding, chi (energie) ontwikkeling en balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi Voor Professionals Door Professionals