U bevindt zich hier:

Een Tai Chi leraar vinden

Een Tai Chi leraar vinden

Een Tai Chi leraar vinden

Het lijkt je wel wat om aan Tai Chi te doen. Waar moet je nu zoeken? En hoe weet je of je bij een goede leraar les hebt?
Natuurlijk ben je het beste af wanneer je van mij les hebt. De Tai Chi stijl waar ik les in geef is de enige echte authentieke, precies zoals de oude taoïsten het bedoeld hebben. Ik ben de beste leraar in Nederland en daarbij blijf ik nog steeds bescheiden.

Even zonder dollen, wanneer iemand dit serieus zegt, wees dan op je hoede. Een Chinese gezegde luidt: “Iemand die weet spreekt niet, iemand die spreekt weet niet”.
Hoe kom je er dan achter bij wie je het beste les kunt nemen?
Om daar goed over na te kunnen denken, is wat achtergrond informatie belangrijk.

Het basisprincipe in Tai Chi Chuan is het spel tussen Yin en Yang. Je kunt zeggen dat de Yin-kant van Tai Chi het gezondheidsaspect (zacht) is en de Yang-kant de vechtkunst (hard). Ik ben van mening dat je Tai Chi niet volledig leert wanneer je maar een van beide kanten beoefent.
Ontspanning wordt als heel belangrijk geacht in de Tai Chi-wereld, ik zie echter dat vele mensen dit aspect teveel benadrukken. Er wordt dan een soort “slappe spaghetti” Tai Chi gedaan. Nu vind ik het een goede zaak om in een stressvol bestaan je eens goed te richten op je ontspanning en voor die reden dit soort Tai Chi beoefend. Het gaat me te ver wanneer diezelfde mensen beweren dat dat echt Tai Chi is. Wees er terdege van bewust dat dit geen volledig Tai Chi systeem kan zijn.

Aan de andere kant zijn er mensen die zich teveel richten op de “vecht” kant. Ze gaan de technieken en bewegingen bestuderen waarmee je (denkbeeldige) aanvallers te lijf kan gaan. Hierbij vergeten velen dat de technieken in Tai Chi ondergeschikt zijn aan de onderliggende principes. De Chi (energie) moet naar voren kunnen komen. Wanneer je je teveel richt op je technieken ga je de spieren teveel aanspannen waardoor er weer blokkades ontstaan, waardoor de Chi gaat stagneren. Dat wil je nu net niet.
Tai Chi Chuan heeft zijn wortels in de vechtkunst, tegelijk ontwikkel je je energie zodanig dat je gezondheid verhoogd wordt. Beide aspecten zijn belangrijk.

En nu dan een Tai Chi leraar vinden.
Een paar tips: Maak eerst voor jezelf duidelijk om welke reden je Tai Chi wilt doen (gezondheid, ontspanning, het vechtaspect, meer energie, etc.). Zoek uit welke leraren er zijn in jou regio. Kies er drie uit die jou aanspreken (dichtbij, goedklinkende naam, van gehoord, etc.). Neem bij alle drie een proefles. Kies die leraar uit waarbij het “klikt” en waar jij kunt leren wat jij wilt leren. Blijf dan bij die leraar voor zo’n 3-6 maanden. Pas dan kan je met alle eerlijkheid zeggen of die lessen waardevol voor je kunnen zijn.

Nog even dit. Ik denk dat Tai Chi op elk niveau en in elke variatie zijn heil kan hebben. Als beginner is het niet altijd even belangrijk dat je een “volledig” Tai Chi systeem gaat leren. Het gaat er om dat je met het beoefenen van Tai Chi er uit haal wat jij er uit wilt halen. Wanneer je een stap verder wilt, overleg met je leraar of hij/zij je dat kan geven en anders ga je weer op pad om van een ander les te krijgen.

Ik wens je veel succes.

Tai Chi Voor Professionals Door Professionals