U bevindt zich hier:

Verschil TaiChi en ChiKung

Er is vaak verwarring over de termen Tai Chi, Tai Chi Chuan, Taiji, Taijiquan en Chi Kung (Qigong).

Ten eerste de spelling. Tai Chi, Tai Chi Chuan en Chi Kung is geschreven in wat met nu noemt de oude spelling gemaakt door de deskundigen Wade-Giles. Tegenwoordig gebruikt de Chinese regering de zogenaamde Pinyin spelling. De termen worden dan geschreven als Taiji, Taijiquan en Qigong. Het zijn dezelfde begrippen en wordt hetzelfde uitgesproken. Ook zie je nog variaties als T’ai Chi Ch’uan of taikiken.
In het algemeen hanteert men of de oude spelling of de Pinyin. Gebruik het liefst niet door elkaar.
Binnen onze school hanteren we de oude spelling. Als grapje las ik laatst dat de oude spelling nog gebruikt wordt in landen waar men nog in inches meet. Amerika is zo’n land, onze meester is Amerikaan… je begrijpt wel.

Chi Kung is een algemene term voor allerlei energetische oefeningen uit China. Vergelijk het met de energetische oefeningen uit India die men in het algemeen Yoga noemt.
Er zijn echter heel heel heel veel verschillende Chi Kung’s. Een veel gebruikt onderscheid is de verdeling naar religieuze stromingen (bv. Boeddhistische, Taoïstische, Confucianistische Chi Kung) en naar verschillende toepassingen (bv. martiale, therapeutische, geneeskundige, seksuele en gezondheids-Chi Kung). Chi Kung gericht op de organen is een voorbeeld van geneeskundige of gezondheids-Chi Kung. De staande Chi Kung die wij doen komt uit de martiale hoek.
Natuurlijk zijn er veel raakvlakken tussen de verschillende stromingen. Echter sommige principes in de ene stroming kunnen haaks staan op principes uit de andere stroming. Bijvoorbeeld loopt de hoofdstroming van de energie in het lichaam volgens de Taoïstische leer via je rug omhoog en via de voorzijde naar beneden (de microkosmische omloop). Volgens de Boeddhisten loopt het via de voorkant omhoog. Dit lijkt tegenstrijdig, maar je moet daarbij bedenken welk doel men ermee heeft (daar ga ik nu niet op in).

De Chuan in Tai Chi Chuan betekent Vuist of Vechtkunst (martiale kunst). Dit maakt de Tai Chi Chuan leer een martiale leer. Wat tegenwoordig als Tai Chi wordt beschouwd is veelal een Chi Kung systeem die gebaseerd is op Tai Chi Chuan. Ook het Golden Flower systeem is (vooral voor beginners) te beschouwen als een Chi Kung Vorm. Voor gevorderden komen steeds meer martiale aspecten naar voren. De Dong- en Small Circle Vormen zijn van oorsprong echte vechtkunsten.

Chi Kung (Qigong) is de algemene term voor energieoefeningen, Tai Chi Chuan is een vechtkunst. Dat is het grote verschil. Chi Kung wordt tegenwoordig vooral gerelateerd met gezondheidsoefeningen en ontspanning. Er zijn ook Chi Kung systemen die een religieuze grondslag hebben of gericht zijn om je geest (denkvermogen) te versterken.
Omdat Tai Chi Chuan ook een energieleer is, zijn er vele Chi Kung principes die worden gebruikt. Deze komen echter oorspronkelijk uit de martial hoek. Omdat Tai Chi Chuan voortgekomen is uit het Taoïstische gedachtegoed, werken we met principes uit de Taoïstische Chi Kung.

Ik hoop dat ik hiermee wat duidelijkheid heb gegeven (of juist meer vragen).

Tai Chi Voor Professionals Door Professionals